Przekąski, frykasy, słodkości
Przekąski bardzo często są dodatkowym posiłkiem, jaki jemy pomiędzy głównymi daniami dnia. Są to zazwyczaj bardzo wykwintne i nieduże porcje jedzenia, którymi może się nie najemy, ale na pewno wzbogaca nasz smak, i sprawią, że nasycimy podniebienie innymi, i bardziej wykwintnymi smakami. Pobudzimy swoje zmysły zarówno smakami ostrymi, jak również łagodnymi. Przekąski są przygotowywane z mięs, gotowych wędlin, z przypraw i ziół, z bulionów z dodatkiem żelatyny, z panierki do mięs, są to również konserwowe przystawki, a także koreczki, śledziowe zawijasy, sałatki, surówki, tatar itd. W każdym regionie i rejonie świata przygotowywane są inaczej przystawki, z innych produktów, w inny sposób, są bardziej lub mniej urozmaicone. Przystawki są zazwyczaj stawiane na stołach weselnych, na stołach imieninowych, świątecznych, czy tez okazjonalnych. Przekąski są również przygotowywane nie w formie tradycyjnej a słodkiej. Kucharze pieką ciasta, ciasteczka, rureczki, wafelki, babeczki, które są ozdoba stołów, jak również są słodką przekąską po głównych daniach zjedzonych przy stołach. Przekąski bardzo często np. na imprezach są podawane w formie paluszków, chipsów, czy krakersów. Są to przekąski gotowe, które można kupić w każdym sklepie.
Dodaj komentarz